Bijzondere boeken

Wat een rijkdom al die bijzondere boeken die ik onder handen mag nemen! Een kleine greep van de laatste maanden:

Water
Een particulier vroeg mij haar boek over water te redigeren. Zij noemt zich ambassadeur van het water. Alle aspecten van water belicht zij: scheikundig en natuurkundig, de betekenis van water voor onze gezondheid, de wereldwijde oceaanvervuiling, et cetera. Vernieuwend is de gedachte dat de aarde een bloedsomloop heeft als de onze, maar dan in de vorm van water. Het boek gaat binnenkort verschijnen. Titel: Wij & Water.

Echte mannelijkheid
Met To be a man. Vind je ware mannelijke kracht van Robert Augustus Masters (uitgeverij AnkhHermes) kreeg ik een inkijkje in de psyche en seksuele beleving van de man. Hij behandelt veel. Om maar enkele dingen te noemen: het verschil tussen woede en agressie, erotisering van onverwerkte pijn, authentieke intimiteit.

Twee van zijn aanbevelingen (niet alleen voor mannen):omslag To be a man
* Je naar je pijn toekeren. Hoe vanzelfsprekend het ook is om je af te keren van je pijn of er afleiding van te zoeken, je kunt beter dagelijks oefenen met je er juist naar toekeren. Als er pijn bovenkomt, erken dat dan zo snel mogelijk en richt er vervolgens je onverdeelde aandacht op. Zorg er echter wel voor dat je je pijn niet verandert in lijden (wat een overdreven dramatisering van je pijn is).
* Gebruik seks niet om je beter te voelen. Zolang je van seks verwacht dat je je er beter, zekerder of mannelijker door gaat voelen, maak je jezelf er te afhankelijk van en verhinder je dat seks een natuurlijke uitingsvorm is van reeds aanwezige liefde, verbondenheid en welbevinden.

Betrokkenheid
Onlangs legde ik de laatste hand aan Lijden verlichten. Op weg gaan met de ander van Marinus van den Berg (uitgeverij Ten Have). Niet direct een populair onderwerp in onze maatschappij die de tendens heeft alles vooral maar op te willen leuken… Maar wat is het toch belangrijk om er wél aandacht aan te besteden, want we hebben of krijgen allemaal met lijden te maken.
Deze pastor en geestelijk verzorger viert binnenkort zijn 40-jarig jubileum, en heeft al die jaren mensen bijgestaan, voorheen in verpleeghuizen, momenteel in hospice Cadenza in Rotterdam. Hij heeft wat lijden zien passeren… Een enorm warm en betrokken man die op grond van al die ervaring zegt: het gaat om het ‘uithouden’ samen met iemand die lijdt. Niet per se iets hoeven doen of zeggen, maar bij die persoon zijn en het lijden er laten zijn.

Reageren gesloten.