Creatieve therapie en trauma's

Met creatieve therapie trauma’s verwerken
Stichting actief in onder andere Bangladesh, Irak en Koerdistan

Ik ben gevraagd door de Hijman Degen Stichting in Amersfoort om de teksten voor haar nieuwe website te schrijven. En ook om een nieuwe menustructuur uit te werken. Het is een kleine stichting die weinig bekendheid geniet, maar belangrijk werk doet. De stichting helpt mensen die psychische trauma’s hebben opgelopen in hun land door een natuurramp, oorlog of vervolging, deze te verwerken.

Stel je eens voor hoeveel psychische hulp wij in Nederland inzetten voor – in veel gevallen – relatief lichte problemen. Faalangst, een slechte relatie met onze ouders, gedeprimeerdheid. Psychologen, therapeuten, coaches, we lopen hun deuren plat.

En stel je eens voor wat het betekent om als gevolg van een oorlog gezinsleden te hebben verloren, verkracht te zijn, uit je land verdreven. En dan je leven opnieuw vorm moeten geven, de gebeurtenissen en je gevoelens een plek geven, vaak in slechte levensomstandigheden, zonder enige hulp. Slapeloosheid, angsten, verdriet, depressie, etc. Ga er maar eens aan staan … wat een last ligt er dan in je levenskruiwagen.

Creatieve therapie Hijman Degen Stichting

Omdat de trauma’s die mensen hebben opgelopen in veel gevallen zo groot zijn dat zij er niet over kunnen praten, zet de Hijman Degen Stichting non-verbale middelen in, en wel creatieve therapie. Door tekenen, schilderen, muziek, dans en drama kunnen mensen uiting geven aan hun gevoel en (voor een klein stukje) hun psychische wonden helen.

Het werken met getraumatiseerde mensen doet de stichting overigens niet zelf, maar zij geeft trainingen aan hulpverleners ter plekke. Die geven vervolgens de creatieve begeleiding aan hun landgenoten. Ook leidt de stichting in Nederland mensen op om deze trainingen te geven.

De Hijman Degen Stichting is afhankelijk van donaties om haar werk te kunnen doen. Kijk op de (nu nog oude) website voor meer informatie.

 

Nog geen reacties.

Geef een reactie