Over oermensen in de stad

boek Urbanathlon

In een rustig stadje als Zutphen is het wat moeilijk voorstelbaar: gespierde mannen en vrouwen die de stad gebruiken om hun lichaam te stalen en te trainen. Die zich optrekken aan wegwijzerborden, de hellingen in parkeergarages gebruiken om intensieve sprintjes te trekken, op één been trappen opspringen en die weer als een beer op handen en voeten afdalen (bear crawl). Maar in Amsterdam en andere wereldsteden kijken ze er niet van op. Daar is trainen als een oermens een trend.

Voor het uitgangspunt van dit boek valt veel te zeggen. In plaats van heel gericht bepaalde spierbundels te trainen zoals je op een fitnessapparaat doet, train je met je hele lichaam door te gebruiken wat je op straat tegenkomt. Souplesse, flexibiliteit en lichaamscoördinatie worden ook aangesproken. Die stapels gewichten heb je niet nodig, je werkt met je eigen gewicht en de zwaartekracht. Het is cardio- en krachttraining in één. Kijk maar naar de oermens: die liep, sprintte af en toe om een prooi te vangen en sjouwde die naar zijn grot. En was superfit en had geen grammetje vet aan zijn lijf.

Maar wat als al springend en klimmend de oermens in je de overhand krijgt? Het verlangen je bekruipt naar uitgestrekte vlaktes en donkere oerbossen? Naar zuivere meren en fijnstofvrije lucht? Voor je het weet ren je zo hard als je kunt de stad uit.

Boek dat ik bewerkte voor Bruna:
MEN’S HEALTH. Urbanathlon handboek. Train als een oermens in de stad.
door fitnessjournaliste Angélique Heijligers.

, ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie