Pulp reality

In eerste instantie keek ik eroverheen: een stuk grauw papier met gestempelde letters en donkere silhouetten van vliegtuigen en militairen. 

Papier Biënnale - Combat Paper ProjectNiet direct wat ik op deze Papier Biënnale in Museum Rijswijk zocht, namelijk dat sprookjesachtige fijne papierwerk. Dat was er dit keer sowieso niet bij. Indrukwekkend waren wel de enorme peulen en cocons van papier-maché van Frits Achten, die een Erik of het klein insectenboek-gevoel bij me opriepen, en de jazzy, mansgrote beelden en bustes van papier van Peter Bes

Terug naar dat grove papier dat zo leek weggelopen uit de jaren zeventig. Sommige kunst spreekt voor zich en sommige kunst gaat pas leven als je meer over de achtergrond weet.
Die achtergrond was in dit geval ook letterlijk de achtergrond: het papier. 

Veteranen in meerdere landen hebben deelgenomen aan het Combat Paper Project. Ze hebben hun eigen militaire uniforms ontdaan van knopen, ze vermalen tot pulp en er plakkaten papier van gemaakt. Daarop hebben ze geschilderd, gestempeld en geschreven. Deze kunst wordt op allerlei plekken in de wereld tentoongesteld. 

Het ambachtelijk proces van papiermaken wordt zo een manier om hun militaire verleden te verwerken en hun ervaringen zichtbaar te maken voor de buitenwereld. De realiteit van hun ervaringen – in oorlogssituatie en hun leven daarna – zit in elke vezel van het papier. Geen pulp fiction, maar pulp reality.

How to make Combat Paper

One: Enlist in the military
Two: Get trained to kill
Three: Say goodbye to your family and friends
Four: Go to war
Five: Hate the war, hate yourself, hate the military
Six: Come home, feel like an alien, start drinking
Seven: Decide to change
Eight: Find friends
Nine: Cut your uniform to pieces
Ten: Pulp it, press it, pull it, dry it
Eleven: Learn to love yourself
Twelve: Leave home
Thirteen: Ask people to buy your paper so you can eat
Fourteen: Teach others how to make combat paper
Fifteen: Live your life, welcome home, soldier

(Combat Paper, Chris Arendt, VS, 2010)

, ,

Nog geen reacties.

Geef een antwoord