Bijzondere beelden

Een absolute aanrader voor wie er nog niet is geweest: Het Depot Beeldengalerij in Wageningen. Tot 22 september 2013 is daar de expositie Taal in Beeld & Gerhard Lentink te zien (een tijdelijke expositie naast de vaste beeldencollectie).

Het Depot is een particulier initiatief dat als doelstelling heeft om beeldhouwers te ondersteunen. Het is ondergebracht in voormalige gebouwen van de Landbouwuniversiteit Wageningen. De inrichting daarvan is met veel gevoel en smaak gedaan. Eromheen bevinden zich twee arboreta, die in het verleden dienst deden als proef- en onderwijstuinen voor de studenten. Prachtige bomen vind je er, enkele meer dan anderhalve eeuw oud, zoals een oosterse plataan. 

 

Gerhard Lentink, Opus 8: Noet-poort

Gerhard Lentink, Opus 8: Noet-poort

Levend hout
De sculpturen van Gerhard Lentink zijn groot en van warm gekleurd, ‘levend’ hout, deels beschilderd. Ze zijn ingenieus uit delen opgebouwd, dus niet uit één stuk gebeiteld. Geometrische vormen gaan over in menselijke vormen. Vaak hebben ze een klassiek of poëtisch thema.

Zo heeft hij bijvoorbeeld in een enkele meters hoog, blankhouten vrouwentorso talloze hokjes aangebracht, elk afsluitbaar door een luikje met schuifje. Elk hokje bevat het geboorte- en sterfjaar van een dichter, schrijver, beeldend kunstenaar of componist die grote betekenis heeft (gehad).

, ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie